Press "Enter" to skip to content

Recept: Plnka do lokší

Túto rubriku s receptami som vynechával roky, tak dnes to napravím.

Píšem to sem viac menej kvôli sebe, pretože plnené lokše som robil viackrát, ale nikdy sa mi nepodarilo napodobniť správnu chuť plnky z hydinových pečienok. Blížilo sa to, ale nebolo to ono a nevedel som na to prísť. Konečne sa podarilo a tak sa s tým hneď podelím a zároveň to tu budem mať zaarchivované, keby som to náhodou zabudol.

Základom je jednoduchosť a čo najmenej korenín. Budeme potrebovať hydinové pečienky, kačaciu masť, cibuľu, cesnak, mleté čierne korenie, majorán a soľ. Množstvá dávam len od oka, ale pol kila pečienok vám vystačí na naplnenie asi troch lokší. A treba ešte jednu ingedienciu, ktorá robí túto plnku tým čo má byť, ale prezradím ju až ďalej v texte 😉

Cibuľu nakrájame na drobno a v hlbšej panvici ju opražíme na kačacej masti do sklovita. Pridáme roztlačený strúčik cesnaku a ďalej popražíme, až kým cibuľa nezačne na hranách hnednúť. Potom pridáme nadrobno pokrájané pečienky, mleté čierne korenie a dusíme do mäkka. Nesolíme, inak pečienka stvrdne!

Keď je pečienka mäkká, rozlačíme ju lyžicou na ešte menšie kúsky, pridáme trocha majoránu, prirkyjeme a odstavíme na minútu-dve zo sporáku. Potom dobre posolíme, (teraz nastáva tá chvíľa) pridáme lyžicu obyčajnej horčice a dobre rozmiešame. Je to tak priatelia – to čo robí plnku plnkou, je obyčajná horčica, ale samozrejme sa to s ňou nesmie prehnať. Skúšal som všetko možné od slaninky až po sójovú omáčku, ale nikdy to nebolo ono, až teraz s horčicou som docielil tú pravú chuť.

Poradím ešte jednu fintu – ak máte málo pečienok, pridajte k nim na drobno nakrájané šampióny. Spravia objem, ale zároveň sú veľmi neutrálne, takže vám nezmenia chuť plnky. A inak lokše kupujem aj v obchode. Máme to šťastie, že u nás v okolí ich malovýrobcovia robia výborné.

A to je všetko, dorbú chuť!

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *