Press "Enter" to skip to content

Recept: Shutopenci

Recept na maškrtu.

Tí, ktorí nemajú sklerózu (ja medzi nich bohužiaľ nepatrím) si možno spomínajú, že minulý rok po tom, čo sme vyžrali utopencov v hospode, som sľubil, že na rok nejaké doveziem. Rok ubehol ako voda a tak nastal čas Shutopencov naložiť do nálevu. Receptov na utopencov je asi tak miliarda a ťažko je medzi nimi vyberať, tak vám ponúkam ten, čo som zdedil od fajnšmekra.

Takže poďme na to. Postup predpokladá vlastníctvo veľkej 5l zaváraninovej fľaše. Pre iný typ nádoby si množstvá a objemy budete musieť prisôsobiť.

Zoznam ingrediencií: 2kg špekáčkov, 1.5-2kg cibule, hlavička cesnaku, soľ, vegeta, cukor, ocot, olej, bobkový list, kôpor, korenie štyroch farieb, mleté čierne korenie, celé nové korenie, zaváraná kápia, zavárané malé uhorky, zavárané baranie rohy, na pikantný verziu aj feferóny.

Najprv nálev. Vezmeme aspoň trojlitrový hrniec, nalejeme doňho 1.2l vody, 600-700 ml octu a 5 polievkových lyžíc oleja.  Pridáme jednu až dve polievkové lyžice cukru, soľ podľa chuti (minimálne však pol polievkovej lyžice), trocha vegety v podstate len na farbu, čajovú lyžičku mletého čierneho korenia, dva bobkové listy, celé guličky korenia štyroch farieb (pol hrste), čajovú lyžičku kôpru, pár guličiek nového korenia, niekto dáva aj horčičné zrnká. Nálev prevaríme a necháme vychladnúť.

Ako nasledujúci krok si očistíme asi 2kg zdravej cibule a na každej kompletne odkrojíme časť od korienkov, nesmie zostať ani kúsok, ináč cibuľa zhorkne. Potom ju nakrájame na kolieska. Ďalej si očistíme hlavičku cesnaku (6-7 strúčkov), necháme v celku.

Špekáčky olúpeme, konce nakrojíme do kríža a vkladáme do nádoby. Prekladáme cibuľou, sem-tam prihodíme cesnak, uhorku (4-5 kúskov), kápiu a baraní roh (3-4 kúsky). Kto chce pikantnú verziu, náhodne vhodí 3-4 rozkrojené feferóny alebo ešte lepšie jalapenos. Naplnenú nádobu zalejeme poriadne rozmiešaným vychladnutým nálevom, na vrch nakvapkáme vrstvičku oleja, nádobu hermeticky uzavrieme a vložíme na 5-7 dní do chladničky.

Pokiaľ možno nevyžierame 🙂 a každý deň starostlivo pozorujeme. Pri akomkoľvek náznaku kvasenia (mútny nálev),  je nálev potrebné vyliať a pripraviť nový.

Po odležaní vyberieme na tanier, posypeme pažítkou alebo nakrájanou mladou cibuľkou, pridáme baranie rohy prípadne olivy a zožerieme s chlebom. Počas jedenia zavlažujeme pivom.

Na záver zásady: nádoba musí byť čistá, ak nie doslova sterilná. Je dobré ju pred použitím spariť vriacou vodou; cibuľa, cesnak musia byť zdravé, inak vám nálev môže začať kysnúť; s cukrom opatrne – je to katalyzátor kvasenia, takže ozaj s mierou, len na vyváženie chute; pomer voda a ocot by nemal veľmi odbočovať od 2:1; nadobu zbytočne neotvárajte, pokým dielo nie je dokonané.

To je asi všetko. Priveziem dve 5l nádoby. Držte mi palce aby mi to neskyslo.

7 Comments

  1. sweet sweet

    Nejaky fotky ty basty by nebyly, abych se mohl tesit?

  2. z00m z00m

    fotky
    Nejake som poslal na twitter.

  3. dex dex

    Twitter?
    Tam jsou obrázky platný jak hovno v konzervě, když si je nikdo normální (= bez Twitteru a Facebooku) nemůže prohlédnout."This person has protected their updates."

  4. F6 F6

    ten clanek by se spis hodil na shucon.org

  5. Shucon
    Ale ne, do zdejších receptů dobře zapadá.Mohl by se ale na Shucon.org mirrorovat.

  6. z00m z00m

    2 dex
    Twitter som si protectol preto, lebo uz ma prestalo bavit blokovat stale novych a novych kokotov, ktori si ma pridavali do follow bez mojho vedomia.

  7. z00m z00m

    mirror
    btw., mirror na shucon.org je povoleny 🙂 niekto kto ma publikacne prava to tam kludne moze hodit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *