Press "Enter" to skip to content

ZX-Evo a firmware

ZX-Evo má možnosť prevádzkovať dva rôzne firmwary a keďže všetky informácie sú dostupné len v ruštine, rozhodol som sa, že to dám sem na kôpku.

Oficiálny firmware pochádza samozrejme od NedoPC a dá sa stiahnuť na domovskej stránke. Nájdete tam bootloader, test&service, baseconf a evoreset service. Bootloader sa dá flashovať len cez kábel a ak si nevyrábate ZX-Evo po vlastnej osi, nebudete ho nikdy potrebovať. Test&service je jednoúčelový firmware, ktorý slúži na základné otestovanie stroja, prípadne na flashovanie ROM a aj tu platí, že ak si neskladáte počítač sami, nebudete ho veľmi potrebovať. Čo zaujíma nás, je baseconf a evo reset service.

Baseconf je vlastne obsah FPGA a flashuje sa tak, že príslušný súbor nahráte do koreňového adresára SD karty, SD kartu vložíte do ZX-Eva, súčasne stlačíte hard a soft reset, potom hard reset pustíte, zatiaľ čo soft reset naďalej podržíte. Keď sa rozbliká LED, môžete pustiť aj soft reset. ZX-Evo si naflashuje firmware (indikuje zrýchleným blikaním LED) a samo sa resetne. Ak sa naskytne nejaký problém, LED len pomaly bliká a počítač sa neresetne.

Evo reset service je obsah ROM a flashuje sa zvlášť, samé seba cez menu R.Service/F.Fast update ROM. Stačí nahrať súbor zxevo.rom hocikam na SD kartu a cez uvedené menu spustiť update.

Oficiálny firmware je ale starý takmer 4 roky a medzitým už vzniklo niekoľko novších betaverzií, ktoré majú niekoľko funkcionalít navyše. Našťastie NedoPC má všetko na SVNku, takže netreba nič hľadať po všelijakých pokútnych ruských fórach. Aby ste sa tam nemuseli vŕtať, vytiahol som vám aktuálne verzie sem:

Baseconf 20200211 beta

Evo reset service 0.58.14

Môžete si skúsiť aj current verzie, ale treba rátať s tým, že sú to vývojové verzie a nemusia fungovať podľa vašich predstáv. Stiahnuť si ich môžete tu a tu. Ak by z nejakých dôvodov to SVNko vykapalo, treba mi napísať, ja väčšinou mám nejaké zálohy tých bináriek.

To by sme mali zhrnutý oficiálny firmware. Vznikol ale aj alternatívny firmware, ktorý sa volá TS-Conf. Vie šialené veci, ale zároveň je menej kompatibilný so ZXS plaftormou. V začiatkoch ste sa museli rozhodnúť, či chcete Baseconf, alebo TS-Conf, nedali sa prevádzkovať spolu. DDp však po čase spravil verziu FPGA, ktorá ich má obe vedľa seba a dajú sa prepínať cez ľavý ctrl+alt+F12. A keďže postup ako to rozbehať je zasa len v ruštine, dávam ho sem v zrozumiteľnom jazyku.

V prvom rade budete potrebovať príslušné súbory. Stiahnuť si ich môžete tu:

TS-Conf+Baseconf

TSBIOS

Wild Commander

Potom si musíte pripraviť SD kartu. Je potrebné na ňu nakopírovať Wild Commander, teda obsah archívu čo ste si stiahli z vyššie uvedenej linky. Podobá sa na starý Norton Commander a tiež vie zaujímavé veci, napríklad dokáže priamo prehrávať AY/TS/TSFM hudbu, či zobrazovať rôzne typy obrázkov. Má pluginovací systém, takže jeho možnosti rusi priebežne rozširujú.

Ako druhý krok treba doflashovať do ZX-Eva TSBIOS, čo urobíte cez Evo reset service položka R.Service/U.Update custom ROM. No a nakoniec je treba preflashovať samotný TS+Base, čo urobíte cez SD kartu vyššie popísaným spôsobom (nahrať do rootu, stlačiť hard+soft reset, pustiť hard reset).

Po reštarte by sa vám mal zobraziť dialóg Select NVRAM Options, kde treba nastaviť boot device na SD-Z Controller a boot položku po resete na boot.$c, podľa screenshotu:

Ak sa Vám to nepodarí, alebo dialóg sa nezobrazí, mal by sa dať vyvolať pomocou kláves pravý shift+F12. Ak nefunguje ani to, niečo robíte zle, takže stlačte klávesu 0, podržte ju a stlačte hard reset, čo by vás malo vrátiť späť do Evo Reset Service. Skúste zopakovať flashovanie znova, musí to fungovať.

Ak sa to podarí, mal by byť duálny firmware rozbehaný. Má však jednu nevýhodu – býva väčšinou pozadu za oficiálnym BaseConfom, takže je len na vás, či to akceptujete. Ak vám to nevadí, môžete si natrvalo nechať duálny firmware. Ak ts-conf nepoužívate aktívne, je lepšie mať naflashovaný oficiálny BaseConf+Evo Reset Service.

Ja mám Pentevá dve, lebo s prvým som mal dlhodobo problémy, tak som si kúpil novší typ, ale nakoniec sa mi podarilo opraviť aj to staršie, tak mám funkčné obe. Takže si môžem dovoliť ten luxus, že v staršom rev.B mám vždy aktuálny BaseConf a v novšom rev.C mám tento duálny firmware. No a to je všetko, hádam vám to niekomu pomôže.

One Comment

  1. F6 F6

    Skvele, moc mi to pomohlo. Hledat na ruskych forech je pro me nocni mura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *