Press "Enter" to skip to content

ZX Spectrum +3e – postrehy zo stavby

O +3e už som raz písal, šlo však len o výmenu EPROM, keďže ako záznamové médium som vtedy využil divIDE. Dnes sa pozrieme na komplexnejšiu úpravu, ktorá obnáša zástavbu ZXCF od P.Putnika.

Prvý krok úpravy sa od predošlého popisu nelíši. Je potrebné stiahnuť si obsah EPROM, naprogramovať ho do dvoch 27C256 a osadiť ich do +3/+2a namiesto pôvodných OTP. To je ta jednoduchšia časť.

Druhý krok je už komplikovanejší, keďže treba poskladať jednoduchý CF interface a následne ho ešte mechanicky zabudovať do +3/+2a. Ja som postupoval tak, že som si najprv nachystal tú mechanickú časť. Zo staršieho kuprextitu som vyrobil malú základničku pre CF slot a prichytil som ju k skrinke +3 tak, že presne vyplňa voľný priestor pod 3,5″ FDD (ktorú som tam zabudoval pred tým).

Keďže holý-bosý CF slot je takmer nezohnateľný, pomocou 128 preškrabov a prepojok som upravil CF2IDE redukciu tak, aby CF bežala v MEM móde a následne som to celé poprepájal podľa schémy s doskou +3. No a úplne na záver som ešte pridal 74LS10, ktoré sa stará o “chipselect” CFky. Popravde, s realizáciou som sa vôbec nesral, na prichytenie toho všetkého som použil väčšinou superglue a okrem kúska univerzálneho plošáku, na ktorom sedí 74LS10 a upravenej CF2IDE redukcie je všetko ostatné pospájané tenkými vodičmi z IDE kábla.

Hoci som tomu neveril, úprava fungovala na prvý šup, ale netešil som sa dlho, pretože je veľmi citlivá na použitú CF kartu. Pri zápise ani nie, tam som na chyby nenarazil. Ale pri čítaní museli do pamäte prúdiť dobré haluze, lebo nefungovalo takmer žiadne demo a z hier chodila len desatina. Putnik túto precitlivelosť aj na svojej stránke uvádza – odporúča použiť len pomalé karty (nie high-speed) a dokonca odporúča len značku Sandisk. Úpravu som robil ako “zákazku” a čo čert nechcel, práve dodané CFkarty robili najväčšie problémy (jedna z nich je Sandisk). Je to známym faktom – niektoré CF karty sú pre ZX Spectrum prirýchle a ja som si spomenul, že rovnaké problémy som mal aj v dobách, keď som v MBčku mal MBIDE1 (hoci CFka tam beží v IDE móde). Pomohlo trocha pribrzdiť niektoré riadiace signály (konkrétne hlavne /RD a trocha aj /WR).

Viacmenej zo zúfalstva som to skúsil aj v +3e. Pomocou 74LS04 som dvomi hradlami pribrzdil /WR a štyrmi hradlami /RD. Pre istotu som priamo k CF slotu pridal na napájanie 220uF elektrolyt a vyskúšal som to. Pomohlo to o dobré dva rády. Stále to nie je ono a dodané CF karty blbnú, ale s mojimi CF kartami už to behá relatívne spoľahlivo. Zrejme by úplne pomohlo všetky kontrolné signály posilniť aj dátovku posilniť, ale to už by chcelo navrhnúť a vyrobiť riadny plošák a toľko času tomu bohužiaľ venovať nemôžem. Každá úprava nesie so sebou nejaké riziká a táto je proste vyberavá na použité CF karty, takže odporúčam skôr tú neinvazívnu s pripojeným divIDE.

Ale inak má +3e niečo do seba. Je to uhladené, pohodlné a netreba k počítaču nič pripájať. Na svojej +2a to niekedy skúsim odprototypovať aj s tým posilnením a dočasovaním signálov a výsledky budem určite reportovať. Na záver ešte prikladám detail inkriminovanej +3e:

Plus3e

3 Comments

  1. Pinky Pinky

    Paráda !!! Krásná práce !!!

  2. Pardál Pardál

    Chtěl jsem si stáhnout obsahy epromek, ale odkazy na WOS nefungují :-(((
    (u vícero článků)
    Pardál

  3. z00m z00m

    Angláni sú niekedy divní. World Of Spectrum má v rukách človek, ktorý ho úplne prerobil a z môjho pohľadu zároveň aj dobre rozdrbal. Vznikol ale klon pôvodného WOSu, a stránka +3e sa presťahovala tam. Linky v článku som opravil, takže už ti to pôjde naklikať z tohto článku 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *