Vždy som si myslel, že pripraviť dobrú mäsovú omáčku na špagety je veda, ale nakoniec som zistil, že existuje postup, ktorý je extrémne nenáročný a vôbec vás to neukráti o labužnícky zážitok.
Ako vždy, základom sú kvalitné suroviny. Budeme potrebovať:
Podľa dlhšieho zoznamu surovín to vyzerá zložito, ale nedajte sa pomýliť. Pokrájajte cibuľu na drobno a v hlbokej panvici ju osmažte na olivovom oleji do sklovita. Pridajte mleté mäso, trocha ho posoľte a šupnite k nemu pol čajovej lyžičky drvenej rasce a mletého čierneho korenia. So soľou opatrne, budeme podlievať slaným vývarom/bujónom. Na silnom plameni ho za občasného miešania opražte a keď pustí vodu, pridajte čajovú lyžičku mletej červenej papriky, premiešajte, stíšte plameň, prikryte panvicu a nechajte pomaly dusiť kým sa tekutina odparí. Občas premiešajte.
Keď sa vám odparí tekutina, ďalej postupne podlievajte vývarom a nechajte ho pomaly vydusiť, až kým vám neostane už len za naberačku vývaru. Potom pridajte roztlačený cesnak, drvené paradajky, provensálske bylinky, bazalku a znova nechajte pomaly podusiť, kým celá zmes nezhustne. Nakoniec pridajte poslednú naberačku vývaru, prehrejte 5-6 minút a máte hotovo. Tu by som rád podotkol, že toto nie je časovo obmedzené. Trik je v tom, že čím dlhšie túto omáčku varíte pred pridaním drvených paradajok, tým je lepšia.
Špagety uvaríme vo vriacej posolenej vode. Konzistenciu nechám na vás. Ja obľubujem al dente, ale tento recept dobre chutí aj so špagetami uvarenými do mäkka. Scedíme, vysypeme do misy, zakvapkáme olivovým olejom a poprehadzujeme ich, nech sa nezlepia.
Do hlbokého taniera dáme porciu špagiet, zalejeme ich mäsovou omáčkou, zľahka posypeme syrom a podávame. Pasuje k tomu pohár rulandského modrého (Pinot Noir).
Dobrú chuť!
Be First to Comment