Press "Enter" to skip to content

Recept: Penne aglio e olio

Ako dieťa a pubertiak som cestoviny príliš neobľuboval, ale postupne som im prišiel na chuť a mám ich rád prevažne jednoducho pripravené. Preto vám dnes ponúkam dva jednoduché recepty na cestoviny, ktorým tá jednoduchosť vôbec neuberá na lahodnosti.

Príprava aglio e olio je spájaná hlavne so špagetami, ale raz mi toto jedlo pripravil môj kamarát (kuchár z povolania) z penne a tak mi to zachutilo, že už som pri tejto kombinácii ostal. Je to myslím vhodná obmena, hlavne v tomto prípade, pretože druhý recept sú práve špagety. Ale poďme najprv na penne.

Budeme potrebovať:

  • kvalitné cestoviny penne
  • strúhaný parmezán
  • strúčik cesnaku
  • extra panenský olivový olej
  • petržlenová vňať, alebo pažítka
  • sušené, alebo čestvé chilli, prípadne sušené pepperoncino
  • soľ
  • Príprava je skutočne jednoduchá. Dajte variť cestoviny do vriacej posolenej vody. Dajte si záležať na tom, aby boli uvarené al dente, teda tak, aby v strede vlastne neboli úplne uvarené. Osvedčili sa mi cestoviny z Lidla, alebo od Vitany. Vačšinou stačí variť 7-8 minút a sú akurát. Ak sa vám rozvaria, ani ďalej nepokračujte, al dente je v tomto recepte kľúčové.

    Kým sa uvaria cestoviny, ochutíme si olivový olej. Máte na výber dve možnosti. Ak chcete vzdušnešiu verziu, roztlačte strúčik cesnaku a prehrejte ho v hlbokej panvici na troche olivového oleja, spolu so sušeným chilli, alebo pepperoncinom. Keď začnú v oleji vznikať bublinky, odstavte panvicu nabok. Cesnak by nemal zhnednúť. Nasekajte na drobno petržlenovú vňať a pridajte ju k ohriatemu cesnaku. Ak dávate čerstvé chilli, stačí ho do oleja pridať na drobno nakrájané až s petržlenovou vňaťou.

    Druhá, zemitejšia varianta je, že cesnak spražíte na olivovom oleji do zlatista, spolu so sušeným chilli alebo pepperoncinom, panvicu odstavíte nabok a pridáte nasekanú pažítku. Ak máte čerstvé chilli, platí to isté, čo v predošlom odseku.

    Medzi tým by sa nám mali dovariť cestoviny. Zlejeme ich a také horúce ich pridáme do panvice k pripravenému ochutenému oleju a dobre premiešame. Podávame v hlbokom tanieri, bohato posypané parmezánom a poliate extra panenským olivovým olejom. Pohár dobre vychladeného suchého Sauvignonu nemôže uškodiť.

    Petržlenová vňať a pažítka sa môže vynechať. Je to dobré aj bez nich. Pekelne pálivú verziu vykúzlite tak, že chilli/pepperoncino nahradíte habanerom.

    Dobrú chuť.

    Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *