Pomaly sa blíži čas grilovačiek a asi žiaden mäsožrút neodmietne pečené, alebo grilované rebierka. Ak ich chcete dobre upečené, treba k tomu trocha námahy, takže dnes vám predkladám recept na ich prípravu. Je to moje vlastné vyladenie z viacerých rôznych receptov a cesta k tejto pochúťke je dlhšia, ale výsledok stojí za to.
Varenie a pečenie červeného mäsa sa nikdy nedá veľmi urýchliť a rebierka sú typický príklad. Príprava je zložená z niekoľkých fáz. Najprv sa nechajú cez noc “namoriť” v náleve, potom sa predvaria, namarinujú, znova sa nechajú odležať a na záver sa pečú, alebo grilujú.
Čo budete potrebovať? Tak samozrejme hlavná surovina sú rebierka, neoplatí sa kupovať pod dve kilá, lebo ich bude málo 🙂 Ich najlepšia časť je tá vyseknutá od karé (má najviac mäsa), ale ľubovoľná iná časť sa samozrejme dá použiť tiež.
Nálev na morenie:
Marináda:
Postup prípravy:
Do malej misky dáme suroviny na marinádu, dobre ich rozmiešame, prikryjeme alobalom a strčíme do chladničky.
Do veľkého hrnca si pripravíme nálev, rebierka rozdelíme na menšie kusy a ponoríme ich do nálevu. V náleve ich necháme celú noc a na druhý deň postavíme hrniec na sporák tak ako je, s rebrami v náleve a necháme to zovrieť. Potom stíšime plameň tak, aby rebrá v náleve len mierne pobublávali a povaríme ich takto zhruba 20 minút. Následne nálev z hrnca vylejeme a necháme rebierka 10-15 minút vychladnúť.
Keď máme rebierka trocha vychladnuté, prilejeme do hrnca marinádu. Dobre premiešame, aby v nej boli rebierka dobre obalené a necháme odležať do úplného vychladnutia.
No a teraz máte dve možnosti. Buď necháte v chladničke rebierka marinovať ďalší deň, alebo ich rovno hodíte na pekáč, podlejete trochou piva, a dáte do rúry piecť na dve – dve a pol hodiny pri 150 stupňoch Celzia. Ak treba, občas ich môžete pokropiť vodou, alebo pivom. Ak ich chcete robiť na grile, rozhodne ich nechajte v marináde cez noc. Mäso skrehne a nebude sa tak dlho piecť.
Pre totálne nedočkavých funguje aj skrátená verzia, teda že rebrá v náleve len obvaríte, bez predošlého morenia, potom za tepla namarinujete, necháte odležať dve hodinky kým vychladnú a potom rovno upečiete. Rozdiel je v tom, že na grile budú po upečení hutnejšie, v rúre sa budú cca o pol hodiny dlhšie piecť a mäso nebude také krehké.
Dobrú chuť!
Be First to Comment