Press "Enter" to skip to content

KAY 1024 v2018

Plány Diódového Bôžika sú nevyspytateľné a keď vám skríži cestu, v lepšom prípade vám len miznú súčiastky. V tom horšom prípade dochádza k nevysvetliteľným javom a skutočnostiam. A tak sa stalo, že sa u mňa vyskytla doska zaujímavého ruského klonu KAY1024.

No dobre. Až také nevysvetliteľné to nie je. Detaily niektorí z vás vedia, ale nerád by som ich rozpitvával verejne 🙂 Zrejme sa mi v daný okamih videlo, že je to tu trocha prepentagonované, tak som chcel vylepšiť štatistiky. Podstatné je, že doska je na stole a keďže ju nemienim hodiť do koša, spravil som si rešerš a dúfam, že jej výsledky vás zaujmú rovnako ako mňa.

Cesta tohto klonu začala tak, že Vijačeslavovi Georgijevičovi Skutinovi (Nemo) sa nepozdával návrh Composite od Sergeja Zonova, tak si ho trocha poohýbal a vznikla doska, ktorá bola pravdepodobne inšpirovaná vlnou Pentagonov. Mala na obvode trocha viac miesta ako pôvodný Composite, takže tam pribudlo YM2149 a pamäť mu rozšírili na 128k tak, že prispájkovali ďalšie DRAMky na chrbát tým pôvodným. Táto doska sa volala Composite128kAY, skrátene KAY128. Ako vidieť na fotke, je to holý počítač. Betadisk sa k nemu doslova pribastlil pomocou drôtov, takže bolo treba niečo lepšie.

Pentagon šiel cestou všetko v jednom. Z Leningradu evolúciou vznikol Scorpion ZS-256, ktorý to mal podobne, ale už mal aj slot na perifériu. Pravdepodobne podľa neho následne Nemo navrhol KAY256, ktorý s ním je kompatibilný na úrovni stránkovania, ale šiel si svojou cestou. Má až 5 revízií, prvé dve majú dva rozširujúce sloty (NEMO BUS), ostatné maju tri sloty. Posledná revízia KAY256 Turbo má (ako už názov napovedá) aj 7MHz turbo režim. Nemovi sa zrejme nepáčila koncepcia všetko v jednom pretože ani jedna revízia nemá zabudovaný FDD radič. A tak Nemo navrhol aj vlastný FDD radič na báze Betadisku a dokonca aj vlastný IDE kontrolér NEMO IDE. ROM k FDD radiču je priamo v hlavnej 64k ROMke na doske KAYa, takže FDD radič je úplne jednoduchý. IDE kontrolér nemá žiadnu ROM, ani automapper. Poskytuje len porty a funguje podobne ako porty divIDE.

Niekde okolo roku 2000 vzniká posledná varianta od Nema – KAY1024. V základe je rovnaký ako KAY256 Turbo, akurát má viac pamäte a kvôli tomu sa opäť mierne zmenil význam bitov na portoch #7FFD a #1FFD.

Potom ubehli roky a v roku 2010 retro vlna neobišla ani rusov, takže vznikol KAY1024 v2010. Oproti pôvodnej verzii od Nema pribudla možnosť osadiť 30 pinový 1M SIMM modul, má štyri rozširujúce sloty, doska sa napája z ATX zdroja a je na nej integrovaný aj kontrolér PS2 klávesnice. Zároveň opravili nejaké chyby pôvodného návrhu (a vniesli nové). Mne sa dostala do ruky revidovaná verzia z roku 2018, označená ako v2018. Táto už by mala mať všetky chyby opravené a po osadení kvalitnými súčastkami vraj nabieha na prvý šup.

Doska ktorú mám, je fakt kvalitná, na 2mm lamináte, takže sa nekrúti. Potešilo ma, že keď som prekutral svoje zásoby, našiel som väčšinu integráčov potrebných na oživenie. Chýbali mi len lahôdky typu 74LS166, alebo 74LS298 a podobne. No a samozrejme mi chýba plno bižutérie, ale to budem riešiť za jazdy, ako to budem skladať.

Čím viac sa o tomto počítači dozvedám, tým sa mi zdá zaujímavejší. Páči sa mi na ňom to, že v základe to je len počítač bez Betadisku, takže teoreticky by nemal byť až taký problém k nemu pripojiť divIDE, alebo divMMC. Ak sa mi podarí zohnať NEMO IDE, bude mi stačiť Wild Disk Copier, alebo Fatall, pretože TRDOS to má zabudovaný a vďaka 1024kB pamäte má RAMdisk ako disk C, takže soft sa dá spúšťať z neho aj bez FDD. Hádam, že toto nie je posledný článok o ňom. Chcem si spísať poznámky z oživovania, používania a dať dokopy základnú dokumentáciu v zrozumiteľnom jazyku, pretože všetky dostupné informácie sú len v ruštine.

Bude to na dlhé lakte, lebo mám aj plno inej ZX roboty, ale snáď okolo tohto počítača dokončím všetko, čo som si zaumienil. Držte mi palce.

2 Comments

  1. LMN128 LMN128

    Zajimavy stroj, muzes i pripadne vyzkouset s MB03+ pres nejakou redukci, Mela by ti jet i na 7MHz.

  2. z00m z00m

    Áno, redukciu plánujem zhotoviť a chcem vyskúšať nielen MB, ale aj naše divMMC a divIDE. Tak uvidíme 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *