Press "Enter" to skip to content

GBS Control – lacný upscaler pre vaše retropočítače

Ak hľadáte upscaler / scandoubler, ktorý nezruinuje vašu peňaženku a nerobí vám problém trocha bastlenia, tak GBS Control je pravdepodobne to čo hľadáte. Naskočil som na aktuálnu vlnu jeho popularity, poskladal som si ho, vyskúšal a musím uznať, že je celkom použiteľný.

Už nejaký ten piatok vlastním špičkový OSSC, ktorému neviem nič vytknúť. Funguje skvelo so všetkým, čo som k nemu pripojil a má už HDMI výstup, takže sa nemusím obávať doby, keď mi vykapú všetky VGA monitory. Je to jedno z tých drahších zariadení a kupoval som ho ešte v pôvodnej, otvorenej sendvičovej konštrukcii a tak si ho šetrím. Preto som hľadal nejakú alternatívu, ktorú využijem na prácu, na zrazy a nebudem si musieť dávať na to až taký pozor. A tak som natrafil na GBS Control.

Jeho základom je lacný RGBS to VGA konvertor GBS8200 (alebo GBS8220), na ktorý sa dobastlí modul s ESP8266 a clock generátor Si5351. Voliteľný je potom ešte malý OLED display a rotačný enkóder. Po zostavení to funguje tak, že do ESP8266 sa nahrá špeciálny firmware, ktorý prevezme kontrolu nad GBS a má ďaleko lepšie možnosti, ako pôvodný firmware v GBS. Za jeho najväčšiu nevýhodu považujem ovládanie. Ak nemáte pripojený OLED display a otočný ovládač, jediná možnosť je ovládanie cez WebGUI. ESP8266 po štarte spúšťa vlastnú WiFi s názvom gbscontrol, na ktorú sa pripojíte a potom normálne cez browser si nastavujete vlastnosti upscalera. Ale ani s OLED displayom si veľmi nepolepšíte, pretože konfiguračné menu je tam veľmi oklieštené (zatiaľ).

Ale tým asi nevýhody končia. Je mnohými ľudmi potvrdené, že toto zobrazovadlo si s minimom tweakovania poradí so všetkými možnými osembiťákmi, konzolami, Amigami, dokonca aj s Atari 🙂 Ja som ho zatiaľ skúšal len so ZXS +2 a KAY1024, lebo k tým mám spravené káble k môjmu starému GBS8200 a po príslušnom doladení cez nastavenia, som z nich dostal naozaj pekný a stabilný obraz. Ale dosť bolo kecania, poďme si GBS Control zbastliť.

Ak to budete používať prevažne so ZXS128k (+2/+2A/+3/QL), potrebujete na stavbu tieto komponenty:

  • 1x GBS8200
  • 1x ESP8266 WeMos D1 Mini
  • 1x Si5351 I2C clock generator
  • 1x 0.96″ 128*64 OLED I2C display
  • 1x EC11 rotary encoder
  • 2x kondenzátor elektrolytický THT, 0.47µF/50V
  • 1x kondenzátor tantalový SMD 1206, 10µF/16V
  • 4x kondenzátor keramický SMD 0805, 10µF/10V
  • 1x rezistor SMD 0805, 75Ω 125mW
  • 4x rezistor THT, 75Ω 250mW
  • 1x zásuvka DIN, 5 pin, 180°, na panel
  • 1x vidlica DIN, 5 pin, 180°, na kábel
  • 1x vidlica DIN, 8 pin, 270°, na kábel
  • 6 žilový, tienený kábel
  • 1 žilový, 0.2mm kábel
  • Ak chcete využívať nejaké vaše existujúce SCART káble, tak si budete musieť vyrobiť aj sync stripper, pretože v SCART konektore chýba CSYNC. Ja túto variantu zatiaľ nevyužívam, ale potrebujete k tomu ešte SCART konektor do panelu, LM1881, rezistory 75Ω a 470Ω, keramický kondenzátor 100nF a kúsok unverzálneho PCB. Podrobnejšie sa tomu venuje Tom Dalby na svojej stránke o pripájaní QL ku GBS8200. Platí to určite aj pre Toastrack, pre +2/+2A/+3 bude možno treba nejaké rezistory.

    Na stránkach GBS Control nájdete samozrejme aj popis ako to všetko zostaviť, ale povedal som si že neuškodí keď nafotím, ako som to staval ja. Nie je to nič zložité a za nejakú hodinku som to mal postavené. Budete však potrebovať pevné ruky, pinzetu, mikropájku a ak máte také nanič oči ako ja, tak aj lupu, alebo digitálny mikroskop.

    Postup na domovských stránkach je dosť chaotický, preto ja som postupoval mierne odlišným spôsobom. Aj môj GBS trpel na osciláciu LDO, takže som si najprv vymenil nevyhovujúci C11 za 10µF. Nemal som elektrolytický, tak poslúžil aj tantalový a oscilácia je preč.
    C11

    Potom som upravil termináciu synchronizácie na 75Ω, pretože z výroby som tam mal obludných 2k2. Tiež som nič nikde nehrčavil, ale som pôvodný rezistor R34 odstránil a namiesto neho osadil správny.R34

    Ako ďalší krok odporúčajú zväčšiť kapacitu filtračných kondenzátorov C23, C41, C42 a C48. Robia to tam pre mňa nevzhľadným spôsobom tak, že na chrbát pôvodným 100nF kondenzátorom prispájkujú ďalší 10µF. Ja také grče nemám rád, tak som pôvodné 100nF kondenzátory odstránil a nahradil ich tými s kapacitou 10µF.C23, C41, C42

    Následne som si prispájkoval tenký káblik na pin PCLKIN hlavného čipu TrueView. Aby sa mi pri ďalšej manipulácii s doskou hneď neurval, zaistil som ho kvapkou tavného lepidla.C48, PCLKIN

    Ako ďalší bod som prispájkoval tenký káblik na piny SDA, SCL a DEBUG controllera Myson. Rovnako som si ich poistil kvapkami tavného lepidla.SCL, SDA, DEBUG

    Úpravy dosky som zakončil odstránením trimrov na vstupe a ich premostením. Ich funkciu úplne preberá ESP8266, takže už nie sú potrebné.Trimre

    No a teraz by malo nasledovať pripojenie clock generátora a ESP8266 modulu. Majú na sebe vlastné 3V3 regulátory a mnoho ľudí to spraví podľa návodu tak, že to pripoja priamo na zdroj GBS, ale ukrátia sa tým o možnosť napájať GBS aj iným ako 5V zdrojom. Pôvodný GBS totiž umožňuje použitie ľubovoľného zdroja 5V-12V. Po takejto úprave 9V alebo 12V zdroj už nie je možné použiť, lebo vstavané 3V3 regulátory na Si5351 a ESP8266 by rozdrapilo. Ja som o túto možnosť nechcel prísť a tak som si to spravil po svojom. Pridal som si na dosku malý 1A DC-DC converter a nastavil som ho na 5V pri napájaní GBS z 12V zdroja. Výhoda je tá, že aj pri napájaní GBS z 5V zdroja ten converter dodá uspokojivých 4.4-4.6V, ktoré bez problému stačia na napájanie oboch pridávaných modulov.DC-DC

    No a nakoniec som prilepil hrubou obojstrannou páskou 3M oba pridávané moduly na vhodné miesta na GBS a popripájal som ich. Nepochopím, prečo je v návode generátor clocku primontovaný na chladič čipu TrueView. Ten kúri dosť na to, aby vám ten generátor časom pomaly upiekol a druhak asi nechcete zdroj interferencií rovno nad hlavným čipom upscalera, ktorému DRAM interface behá na 166MHz. Oveľa lepšie je ho prilepiť na Myson controller, ktorý sa nehreje vôbec. Modul ESP8266 som prilepil priamo na plošák. Trocha som sa obával o vyžarovací diagram wifiny, lebo som ho nalepil hore nohami, ale zjavne mu to neuškodilo, lebo sa viem na neho v pohode pripojiť. Ja som na prepojenie napájania modulov použil 0.5mm kábliky, ale nie je to nutné. Môžete to všetko pospájať 0.2mm káblikom. Ani SCL/SDA pre ESP8266 netreba krimpovať ako to mám ja, ale stačí len pospájať.GBS Control

    Nakoniec som si ešte spravil káblik z GBS pinheadra na päťkolík DIN do panelu a tým som mal všetko spájkovanie hotové. Nikde sa o tom v návode nepíše (alebo som to prehliadol), ale na hociktorom vstupe čipu TrueView môže byť maximálne VDD+0.3V, teda 3.6V. Pripájať k nemu napriamo TLL RGB teda nie je veľmi dobrý nápad. Síce to funguje (skúšal som to) a TrueView má 75Ω termináciu a zrejme aj vnútornú ochranu vstupov, ale podľa mňa je lepšie tie úrovne troška zraziť. Ja som si teda vzorčekom pre deliče vyrátal, že pre 3.6V stačí v tom päťkolíku zaradiť ešte 75Ω ochranné rezistory. TrueView nebude taký našponovaný a vstup bude relatívne odolný aj proti prípadným kopancom a statike.

    Ešte bolo treba samozrejme podľa návodu nahrať do ESP8266 nový firmware a založiť debug jumper. Nenarazil som na žiadne problémy a upscaler mi fungoval na prvý šup, takže o tomto kroku sa už nebudem veľmi rozpisovať. Snáď len pripomienka, že pri inštalovaní knižnice esp8266 by ESP8266 Community si nezabudnite zvoliť staršiu verziu 2.6.3, pretože automaticky to ponúka najnovšiu a s ňou potom firmware nefunguje správne. Rovnako si treba dávať pozor na automatické aktualizácie, pretože vzhľadom na potrebné staršie verzie knižníc ich automatickú aktualizáciu určite nechcete.

    Po rozbehaní som vyskúšal pripojiť +2 a musím povedať, že kvalita obrazu je na takýto bastlštyk pôsobivá a je o dobrých 60% lepšia, ako má neupravený GBS. Jediné čo som musel spraviť je, že som vypol AGC a manuálne som si nastavil gain, lebo AGC to vypálil tak, že nebol rozdiel medzi farbami s brightom a bez brigthu. Podobne som dopadol aj keď som pripojl KAY1024. Autori s takýmito vecami rátali, takže máte k dispozícii profily, kam si môžete tieto nastavenia ukladať.

    Na hlbšie testovanie zatiaľ nebol čas. Pre mňa to bol len taký proof of concept, ale výsledok je natoľko dobrý, že sa to naozaj oplatí. Zostáva už len vytlačiť nejakú krabičku a potom poriadne poskúšať čo to dokáže.

    Čo dodať na záver? Asi nič netreba. Ak nerátam materiál na káble, tak ma to celé vyšlo na 38€. Za tie peniaze lepší upscaler nekúpite.

    Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *