Press "Enter" to skip to content

Category: Ostatné

Súmrak nad konvenčnými autami

Ani sa mi veriť nechce, že už sú to tri roky, čo som lamentoval nad situáciou v automobilovom priemysle. Kupoval som vtedy malé auto na dochádzanie za prácou a výber bol na zaplakanie, ak človek nechcel trojvalec. Okolnosti sa vyvinuli tak, že som tento mesiac menil aj väčšie rodinné auto za nové, tak sa dnes dozviete, čo sa na trhu s autami odvtedy zmenilo.

Factorio

Ak neviete čo s časom, alebo si chcete potrápiť svoje strategické schopnosti a plánovacie časti mozgu, toto je tá správna hra pre vás. Je to unikátna kombinácia stratégie, survivalu, craftingu, plánovania a automatizácie. Začnete ako stroskotanec so základnou výbavou na cudzej planéte a skončíte s obrovskými robotizovanými továrňami a sofistikovanou logistikou. Hra je taká komplexná a dokáže sa uberať toľkými smermi, že sa ani nemusíte dostať k prapôvodnému cieľu, ktorým je postavenie rakety na návrat domov.

Ako na ATF1502AS

Pred pár rokmi som si poskladal dva kusy TSFM pre moje Pentevá a použil som v nich CPLD Altera EPM7032S, lebo boli najdostupnejšie. Ale pravdepodobne je v rovniciach pre Alteru chyba, pretože ani jeden z nich nefungoval správne. Ako alternatíva sa dá použiť aj CPLD Atmel, preto som sa rozhodol skúsiť ich nahradiť atmeláckymi ATF1502AS. To sa ľahšie povie ako urobí, ale nakoniec sa to podarilo.