Dlho som nedával žiaden recept, tak dnes to napravím legendárnou americkou žranicou.
Traduje sa, že tento recept pochádza zo zlatého veku USA a vznikol v malom rodinnom podniku v New Yorku, okolo roku 1964. Ja vám ponúkam jednu z jeho mnohých variánt, ale základ sú vždy do chrumkava pomaly ufritované okorenené krídelká a tie sa následne prelejú omáčkou z paradajok a cayenských chilli papričiek.
Čo budete potrebovať? Je to prekvapivo jednoduché:
Kuracie krídelka si hodinu pred prípravou rozložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie, aby trocha obschli a neboli mokré. Medzitým si pripravíme omáčku. Nakrájame cibuľu s cesnakom a na troche masla ich opražíme do zlatista. Pridáme drvené paradajky, nakrájané cayenské papričky, mleté čierne korenie, worchesterskú omáčku, podlejeme vývarom, dobre posolíme a podusíme 10-15 minút, aby paradajky stratili svoju príkrosť. Potom pridáme lyžicu medu a necháme 10-15 minút odstáť. Na záver túto zmes dohladka rozmixujeme.
Krídla dáme do veľkej misy a pečiacim papierom vystlaný plech si necháme na neskôr. Postupne ich poprášime mletým čiernym korením, sušeným cesnakom, údenou sladkou paprikou, kypriacim práškom, soľou a nakoniec múkou a zakaždým ich poriadne v mise ponadhadzujeme, aby sa tými koreninami dobre obalili.
Takto obalené ich na nižšej teplote oleja pomaly ufritujeme do chrumkava, alebo k nim pridáme trošku oleja a pomaly ich ugrilujeme, alebo upečieme v rúre. Ale ak môžete, ufritujte ich. Je zásadné, aby boli chrumkavé, lebo takto nasajú viac omáčky. Keď sú upečené, vyberieme ich na papierovú utierku a necháme chvíľu odstáť. Ak ste ich fritovali, dobrá finta je ešte ich potom strčiť na 10-minút do rúry rozpálenej na 200 stupňov (spomínate na ten plech, čo ste si mali nechať bokom?), lebo tým z nich stečie prebytočný olej.
Potom ich dáme do misy a prelejeme ich horúcou omáčkou a troškou roztopeného masla, vďaka ktorému získajú tú správnu chuť i lesk. Podávajú sa len takto samotné, alebo s čerstvým stopkatým zelerom, ktorý si namáčate do ľubovoľného syrového dipu (na ktorý sú na internete mraky receptov). Ako nápoj sa výborne hodí coca-cola s troškou citrónovej, alebo limetkovej šťavy.
Dobrú chuť.
Be First to Comment