Press "Enter" to skip to content

Duel: Pentevo vs Speccy2010

Porovnanie ruských klonov

Konečne som sa dožil toho, že sa objavili slušné a hlavne funkčné klony na báze FPGA. Síce pochádzajú z Ruska, takže primárne sa tvária ako Pentagon, ale použiteľné sú rozhodne aj v našich končinách. Mám v zbierke dva z nich – Pentevo (aka ZX-Evo) a Speccy2010, tak sa im pozrieme bližšie na zub.

Pentevo je výtvorom moskovskej grupy NedoPC, ktorá sa v minulosti zaoberala hlavne výrobou dosiek rôznych starých ruských klonov, neskôr výrobou ATM Turbo a dnes okrem Penteva výrobou NeoGS, TurboSoundFM a rôznych iných blbostí. Architektúra Penteva je veľmi podobná bežnému Pentagonu. Na doske nájdete okrem nejakej bižutérie klasický Z80CPU, YM2149, 512kB FlashROM a FDD radič KR1818VG93. RAM je tvorená dvomi 2MB DRAM chipmi, ATMEGA128 sa stará o boot a nejaké periférie, všetka ostatná logika je realizovaná v FPGA Altera Acex EP1K50. Nájdeme tu dokonca dva sloty ruského štandardu ZX-BUS. Táto koncepcia dosky veľmi nedovoľuje vybočiť z rámca platformy, takže asi sa nedočkáme nespectristického obsahu FPGA.

Speccy2010 je zdá sa jednochlapový produkt z Kyjeva. Jeho autor si hovorí SYD a musí to byť šikovný človek. Speccy2010 si razí cestu životom koncepciou modernejšou ako Pentevo. SYD napchal všetko čo sa dalo do obrovského FPGA Altera CycloneII a sekunduje mu ARM, ktorý sa stará o všetky periférie. Okrem týchto dvoch švábov už na doske nájdete len 16/32MB SDRAM, DAC, USB sériák a nejakú bižutériu. Doska je tým pádom veľmi univerzálna a v podstate nekladie žiaden limit na “emulovanú” platformu. Je preto možné, že sa časom objavia aj iné obsahy FPGA a ARMu, ktoré nebudú spectristického charakteru. Živo si viem predstaviť MSX, alebo CPC na tejto doske.

Čo sa týka veľkosti, tak Pentevo je pomerne veľká doska, určená primárne na zabudovanie do PC skrinky a tým je v podstate smerovaná na stolné použitie. Dá sa síce používať aj mimo skrinky, ale už musíte zo sebou ťahať nejaký PC zdroj, čo nie je veľmi pohodlné. Naproti tomu Speccy2010 je malá a šikovná doska, napájaná čisto piatimi voltami, a po zabudovaní do malej krabice napr. z GME je úplne ideálna na cesty. Napájať ju môžete ľubovoľným 5V/1,5A adaptérom.

Tuto však musím dodať, že NedoPC potichúčky vydalo tretiu revíziu Penteva, ktoré je podľa popisu výrazne menšie, avšak prišlo tým o PAL kóder a nejaké ďalšie drobnosti, spätnú kompatibilitu s FPGA predošlých revízií však sľúbili zachovať (no aby nie!). Zatiaľ sa ešte neobjavila fotka, ale myslím, že bude stále väčšie ako Speccy2010.

A tu sa rozdiely nekončia. Vďaka rozdielnej koncepcii je aj používanie týchto strojov dosť odlišné. Na Penteve po zapnutí naláduje Atmel obsah do FPGA a odovzdá riadenie tzv. Reset service menu, pričom je na výber buď GLUK z Pentagona, alebo natívne Evo-Reset menu. Ja osobne používam Evo-Reset, pretože je prehľadnejšie a funkčnejšie. Tento reset service je v podstate normálna banka v ROMke, ktorá sa pristránkuje a spustí po zapnutí. Dajú sa tu nastaviť rôzne parametre systému, napr. turbo alebo memory lock, či otvárať TAP/TRD/SCL/FDI súbory. Veľká nevýhoda Penteva je v nemožnosti meniť časovanie, takže máte stále natvrdo časovanie Pentagona.

Na Speccy2010 po zapnutí najprv bootloader ARMu naláduje z SD karty obsah FPGA a potom odovzdá riadenie hlavnému programu, ktorý nahrá obsah ROM do RAM, zablokuje zápis a spustí ju. Máme tu tiež dve možnosti – GLUK alebo štandardné 128 Menu. Narábanie s nastaveniami a súbormi TAP/TZX/SNA/TRD/SCL/FDI má na starosti tieňové menu obsluhované zrejme ARMom. Obrovskou výhodou je, že si môžete za jazdy meniť časovanie, rozloženie kanálov AY, či turbo, takže Speccy2010 sa dá nastaviť tak, že sa chová ako klasické 128k Spectrum s Betadiskom. Bohužiaľ časovanie ešte nie je úplne vyladené takže demá, ktoré si robia autosync na multicolory, majú efekty mierne rozhodené. Verím ale, že SYD to časom opraví.

Z vyššie uvedeného teda vyplýva, že aj proces updatovania obsahu je rozdielny. Zatiaľ čo na Speccy2010 stačí zameniť príslušné súbory na SD karte za novšie, Pentevo treba flashovať a to nielen obsah ROM, ale i obsah FPGA. To trocha komplikuje používanie pre technicky menej zdatných používateľov a môže viesť k dočasnému znefuknčneniu dosky.

Rozdielna je aj práca so súbormi. Oba stroje síce ako záznamové médium využívajú SD kartu, ale logika prístupu k nim je odlišná. Pentevo obsluhuje súbory priamo z reset menu a na kartu pristupuje ako ZController (ruský šandardný SD interfejs) a má aj NEMO IDE interface, takže sa dajú používať aj CF karty, či HDD. Speccy2010 obsluhuje súbory z tieňového menu, transparentne, mimo vedomia počítača – proste ako emulátor, čo je o niečo pohodlnejšie a prehľadnejšie, naviac je tam jednoduchý súborový manažér, takže sa práca so súbormi neobmedzuje len na otváranie ako na Penteve. Speccy2010 má ale jeden veľký neduh pri TAP/TZX – nevie flashload, takže si na nahratie programu počkáte ako pri nahrávaní z pásky. Dá sa to o niečo urýchliť zapnutím turba na maximum, ale pohodlné to rozhodne nie je. Dúfam, že v budúcnosti SYD dorobí aspoň TAP flashload.

Aj stránkovanie pamäte je rozdielne. Zatiaľ čo Speccy2010 sa obmedzuje na módy 48k, 128k a 1024k, Pentevo vie navyše aj režimy z ATM Turbo, vrátane vyšších rozlíšení a 16C grafického módu, takže je možné používať aj software z ATM Turbo.

Čo sa týka obrazu, oba stroje ponúkajú video, s-video a VGA 50 Hz, na Penteve sa dá z VGA konektora vytiahnuť aj analógové RGB na pripojenie k TV cez SCART. Speccy2010 vie navyše VGA 60 a 75 Hz, ale pri prepnutí na 60(75)Hz mení celú časovú základňu, takže “emulácia” je potom priamo úmerne urýchlená.

K zvuku veľmi nieto čo povedať. Ako som spomínal Pentevo má klasické YM2149, výstup je natvrdo ABC a je prehnaný cez zosilňovač, takže ak nemáte slúchadlá s reguláciou hlasitosti, urve vám to ušné bubienky. Speccy2010 má YM realizované vnútri FPGA a zvuk je na nerozoznanie od reálneho YM, za drobný nedostatok považujem len nebadateľný šum, ktorý produkuje DAC. Mixovanie sterea je voliteľné za jazdy, takže si každý môže zvoliť svoju obľúbenú schému. Pentevo vie navyše aj Covox, takže demá ako Scroller idú v plnej paráde.

Čo sa týka spracovania, dokážem sa vyjadriť len k Pentevu, keďže Speccy2010 sme si skladali v rámci SinDiKATu sami. Už som to raz písal, ale zopakovanie nezaškodí – doska Penteva je tenká a vďaka tomu sa krúti, takže napríklad mne sa odlepilo FPGA. Taktiež leptanie mala poslabšie, solder maska je ale v pohode. Speccy2010 priamo od SYDa som videl len na fotke, ale vyzeralo, že sa mu dostalo viac pozornosti pri skladaní. SinDiKATne dosky sú na hrubšom materiáli, takže sa vôbec nekrútia, ale podcenil som hrúbku medi a preto boli nejaké chyby v leptaní a aj soldermasku som už videl lepšiu. Ak by bol záujem, viem zabezpečiť výrobu ďalších kusov, cena je približne 15 Eur.

Pentevo sa dá v tretej revízii zakúpiť aj dnes priamo od NedoPC, Speccy2010 už SYD nerobí, takže jediná cesta ako sa k nemu v súčasnosti dá dostať, je svojpomocná výroba. Cenový rozdiel bol minimálny, za Pentevo som dal 120 Eur, SYD predával Speccy2010 za 150 Eur. SinDiKATna výroba vychádzala vďaka Ikonovej šikovnosti pri zháňaní súčiastok pod 100 Eur za kus, vrátane odmeny tretím stranám za osadenie.

Bohužiaľ sa neviem rozhodnúť aký má z tohoto článku vyplynúť záver – pre mňa vychádza duel nerozhodne. Napriek odlišnostiam sa dá na oba stroje rýchlo zvyknúť, avšak Speccy2010 mi subjektívne pripadpripadá také prívetivejšie a stabilnejšie. Nedá sa povedať, ktorý stroj je horší, alebo lepší – oba majú aj svoje výhody, aj nevýhody. Pentevo je veľké, nie veľmi vhodné na prenášanie a vďaka koncepcii je naviazané na platformu, čo môže byť do budúcna nevýhoda. Má na sebe obsoletné súčiastky, takže v prípade závady môže byť problematické ho opraviť. Speccy2010 je malé, ideálne na prenášanie, všetky obsoletné súčiastky sú realizované v FPGA a ARMe, ale má na sebe problematicky zohnateľnú SDRAM a DAC, takže prípadná výroba väčšej série môže pokrivkávať. Nejaké SDRAM mám v zásobe, tak ak by ste niekto zháňali, ozvite sa. Inak má úplne univerzálnu architektúru, v čom vidím veľké plus do budúcna.

Mne osobne sa ťažko rozhoduje, ktorý z nich má viac sympatií. Myslím, že koncepčne sa mi viac páči Speccy2010, funkčne je to viacmenej nerozhodne a na featurky vyhráva Pentevo. Pri rozhodovaní ktorý kúpiť si treba uvedomiť, na čo taký klon budete používať. Ak sa využitie bude blížiť viac k stolnému režimu, kúpte si Pentevo. Je trocha zložitejšie na používanie, ale má viac featuriek. Ak chcete klon vláčiť všade so sebou, kúpte si Speccy2010. Je jednoduché na ovládanie, zvláda všetky dôležité režimy a vojde sa takmer do vrecka. Ani v jednom prípade ale nebudete ľutovať. Sú to plnohodnotné osembiťáky na každodenné použitie.

4 Comments

  1. Noby Noby

    Pěkný a přínosný článek, super.

  2. F6 F6

    A umí už Pentevo nahrávat TAPky? Speccy2010 to umí, ale emuluje kazeťák, takže to nahrává stejně dlouho jako z kazety, když je potom zaplé turbo tak se to celé zrychlí, i nahrávání.

  3. z00m z00m

    Ano, EvoReset Menu tusim od verzie 0.38 alebo 0.39 vie nahravat TAPky. A ziadna emulacia kazetaka, ale normalny flashload.

  4. PedroS PedroS

    deska Speccy2010
    Nějaké desky Speccy2010 na prodej jsem zahlédl v e-shopu tady: http://www.divide.cz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *