Press "Enter" to skip to content

Pentevo – čo je nové?

Veľa vody pretieklo odvtedy, čo som naposledy písal o Penteve, tak to dnes napravím. Zmenilo sa toho pomerne veľa aj na hardvéri a aj vo firmvérovej časti, tak zhrniem aspoň to najzaujímavejšie.

Asi nezaškodí malá rekapitulácia čo vlastne Pentevo je. Oficiálne sa volá ZX-EVO a je to produkt moskovskej skupiny NedoPC. Je to vlastne moderný hybrid Pentagona a ATM Turbo 3, čiže to ani nie je klon v pravom slova zmysle, lebo jeho architektúra je nová. Z Pentagona si vzal časovanie, základné stránkovanie, AY, covox a Betadisk, z ATM Turbo 3 podedil všetky možné aj nemožné rozšírené pamäťové i obrazové režimy.

Počítač je realizovaný pomocou FPGA, v ktorom je kompletná logika, ostatné integrované obvody ako AY, FDD radič, CPU, FlashROM sú v plnokrvnej forme, teda sú prítomné na doske. Nechýba ani RTC. O naštartovanie toho všetkého sa stará ATMEGA128, pomocou neho sa dá tiež priamo z SD kary upgradovať config FPGA.

Pentevo má 4MB RAM a aj keď je celá dostupná, reálne zatiaľ neexistuje softvér, ktorý by to využíval. Ako úložisko dát môžete používať SD kartu, alebo IDE zariadenie, prípadne aj oboje súčasne. K zobrazovadlu si ho môžete pripojiť pomocou 50Hz VGA výstupu, analógového RGB, alebo video výstupu (len revízie A a B, viď nižšie). Zvukový stereo výstup je klasickým mixom beepera, ABC AY a 8bit DA prevodníka (Covox na porte FBh), na môj vkus je v slúchadlách príliš hlasný a počuť v ňom rázy zo zdroja. Pentevo je relatívne dobre spracované, hoci ja by som ho dával na hrubší materiál, lebo 1,5mm je na takú veľkú dosku málo a tá sa potom rada krúti. Ale poďme k tým novotám konečne.

Ako som naznačil už minule, samotný hardvér poskočil z revízie B, na revíziu C. Najzásadnejšou zmenou je prechod na rozumnejší mini-ITX formát (revízie A a B boli na dosť veľkom a nie príliš bežnom micro-ATX), čo prinieslo so sebou (určite vítané) zmenšenie rozmerov dosky. Daňou za to bolo vypustenie PAL kódera, takže revízia C už nemá video výstup, hoci je tam naňho pripravený pinheader. Zmizol aj napájací konektor pre AT zdroje. Zmenilo sa aj púzdro CPU – neskladné DIP40 bolo nahradené QFP verziou. Naopak pribudol RS232-USB most a u nás nie veľmi využiteľný AY-printer port. Kompatibilita s predošlými revíziami ale ostala zachovaná, takže nebol ani potrebný fork FPGA a všetky revízie využívajú rovnaký config.

Firmvér (ZX-EVO Reset Service) tiež zaznamenal niekoľko zásadných zmien a musím povedať, že k lepšiemu, čo nebýva vždy pravidlom. K jeho aktuálnym vlastnostiam patrí podpora TAP súborov, mapovanie diskových obrazov na virtuálne mechaniky, nastavenia frekvencie CPU, pamäťového režimu a ďalšie. Aby ste si to vedeli predstaviť, dávam sem screenshot Penteva po nabootovaní:
pentevo

Ako vidíme je to screenshot z emulátora, ale ide o princíp. Po akejsi hlavičke nasleduje hlavné menu. Na ľavej strane máme nejaké nastavovačky, na strane pravej je samotné boot menu. Cez neho, resp. jeho položku F.File Browse pristupujeme k súborom a dobré je, že automaticky ponúka dostupné médiá (SD karta, IDE), netreba nikde nič zapínať.

Parádna vec je aj automount diskových obrazov, takže po zapnutí máte na virtuálnych mechanikách hneď dostupné obľúbené programy, či hry.

Filebrowser si po novom konečne pamätá polohu, a tak sa tým vytratila krkolomnosť predošlých verzií. Človek sa v nich šiel uenterovať na smrť, pretože filebrowser začínal vždy v roote zvoleného média. Dokáže spúšťať TRD/SCL/FDI a tuším aj niektoré hobety. Ak je L.Emu Tape Load zapnuté, Pentevo vie spúšťať TAP súbory a na rozdiel od Speccy2010, funguje tu flashload ako v emulátoroch, čo je obrovská výhoda.

Podporovaný je formát FAT12, FAT16 a FAT32, odporúča sa skôr FAT32, pretože mnoho ďalších utilít s priamym prístupom na filesystém ho považuje za štandard (napr. Wild Player, či Wild Copier).

Po novom pribudla možnosť po boote spúšťať nielen samotné EVO Reset service, ale aj GLUK, či upravené ProfROM zo Scorpiona. Rovnako je možné bootovať do vlastnej služby, pre ktorú je vyhradená jedna z bánk FlashROM. Ja osobne som zostal verný EVO Reset Service, lebo je prehľadné a pohodlné, ale viem si tam predstaviť napríklad BSDOS 😉

Už v predošlých verziách sa objavilo CMOS menu, kde sa dá nastaviť čas, dátum a rôzne iné parametre, pribudlo však NMI menu (EVO Magic Service), ktoré sa zobrazí po stlačení NMI buttonu. Zatiaľ je len v betaverzii a tak len zobrazuje stavy registrov a portov, pomaly v ňom ale pribúdajú položky. Magic service má jednoznačne veľký potenciál – predpokladám, že časom sa budú dať ukladať obrázky, bloky pamäte, snapy a bohvie čo ešte.

Nedá mi neporovnať ho opäť so Speccy2010. Bohužiaľ SYD sa na Speccy2010 vyflákol, takže stále trpí roznymi neduhmi a v podstate je to mŕtvy projekt. Tu sa ukázalo, že nie všetko čo má potenciál, je aj využité. A tak dnes Pentevo z pomyselného duelu vychádza ako víťaz, pretože ponúka oveľa viac ako Speccy2010 a zdá sa, že zatiaľ má vykročené správnym smerom. Keď sa dotiahne do konca, bude to zrejme najlepší ZXS kompatibilný osembiťák na svete. Bude na ňom komfort emulátora, pričom je to reálny stroj, hoci nepodporuje štandardné časovanie. Zatiaľ…

A to by asi tak bolo zhruba všetko. Ak bude záujem, mal by som sa tento rok vyskytovať na Foreveri, môžem spraviť predvádzačku, ako som robil na JHCone. Nemyslím nič veľké, žiaden bigscreen. Proste len za stolom, pre zvedavcov a potencionálnych záujemcov.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *