Press "Enter" to skip to content

Krátka úvaha

Medzi jednotlivými platformami na osembitovom poli kedysi v dávnoveku vládla rivalita, občas až nevraživosť, ale s odstupom času a odlivom ľudí sa takmer úplne vytratila. Ba čo viac, niekoľko šikovných ľudí začalo tvoriť krížom cez platformy a nebudem klamať, že sa mi to pozdáva. Veľmi rád vidím, ako sa starí harcovníci z jednej platformy objavujú ako „newcomers“ na platforme druhej, väčšinou s veľmi peknými prácami.

O to viac potom človeka zamrzí, keď sa v rámci jednej platformy objaví nejaký rádoby elitársky chuj, ktorý bohvie kde bol doteraz a na základe neviem akého práva všade znevažuje a vysmieva sa z iných. Presne to sa momentálne deje a nedalo mi nekopnúť si do toho.

Áno, reč je o ruskej odnoži ZX scény. V minulosti som ju vždy rešpektoval a vždy som dokázal oceniť práce, ktoré odtiaľ prúdia. Vždy prinášali nové nápady, nové pohľady na vec a občas aj zaujímavé, nikde nevidené efekty. A hoci nie som bohvieaký coder, v nejednom ruskom deme som sa zo zvedavosti aj povŕtal, nikdy by som si však nedovolil spochybniť alebo vysmiať sa technickej stránke veci. Nadávali sme, to áno, ale len medzi sebou. Ak efekt efektoval, nebolo čo riešiť a že som toho ruského prasáckeho kódu videl, hlavne pri konverzii z TRD na TAP.

Nie že by som nejako špeciálne poznal prostredie ruských diskusných fór a komentárov, ale občas sa pozriem na zx.pk.ru a nedopc.com a sem-tam čítam komentáre na speccy-live.untergrund.net, keďže viem čítať tie ich hieroglyfy. Človek tam okrem tony balastu natrafí občas na zaujímavé informácie. Vďaka tomu už poznám zopár trollov, ktorí zo seba nevypotili nikdy nič normálne, bohužiaľ som nečakal, že do tejto skupinky idiotov budem musieť zaradiť aj relatívne známe mená.

Je to smutné, že ľudia, ktorí desaťročia zaplavovali scénu nekompatibilným, zle napísaným, spolovice ukradnutým a sfušovaným softvérom ide nám vytýkať, že nemáme technickú úroveň, kradneme efekty a neposúvame hranice ďalej. Nebyť usilovnej osvety pár ľudí od nás, tak tie hovadá dodnes nevedia nič o originálnych ZX Spectrách a netušia čo je tap formát a ako ho vyrobiť.

Títo ľudia nám idú dnes vyčítať a dokonca nadávať, že napriek minimu voľného času, často na úkor rodín a priateľov, stále udržiavame platformu ako-tak pri živote a vytvárame niečo preto, lebo nás to baví a máme z toho potešenie. Medzi nami a nimi je tento jeden zásadný rozdiel. My tvoríme z čistej radosti a potešenia, pretože nás to baví. Nepotrebujeme elitárčiť. Je mi úplne jedno, že môj kód trvá 7 miliárd taktov, keď mi funguje a robí to, čo chcem. Oni pri tom potia krv, aby vždy posunuli hranice. Aby neboli na smiech. Aby neprehrali.

Nuž viete čo, ruská elita? Práve preto ste mi na smiech. Smejem sa na vás, ako sa trasiete, aby vás nevysmiali. Smejem sa, ako neviete stráviť, že je niekomu jedno, či posunie hranice alebo nie, alebo ako jeho kód vyzerá. Smejem sa na vás, ako neviete prehrať. A presne preto ste môj rešpekt stratili a odo dnes sa budem na vás už len smiať (česť výnimkám). A špeciálne sa bavím na blbcoch, ktorých som si po posledných udalostiach na pouete, speccy-live a zx.pk.ru, zaradil do kolónky internetový troll/idiot.

Našincom posielam pozdravy a želám mnoho chute a času na ZX projekty.

One Comment

  1. K tomu snad ani není co dodat. Jen je potřeba začít dělat další demo 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *