Press "Enter" to skip to content

Speccy2010 pod drobnohľadom

Väčšinou píšem len o Penteve, tak sa dnes pozrieme poriadne na zub Speccy2010.

Na začiatok by sa patrilo pripomenúť si jeho parametre. Jedná sa v podstate o moderný otvorený projekt – univerzálnu dosku, založenú na FPGA Altera Cyclone 2 v tandeme s ARMom STR755, alebo STR750, ktorý beží na 60MHz. K dispozícii je 16 alebo 32MB RAM a hoci je pripojená k FPGA celá, ZX “emulácia” využíva len minimálnu časť (ROM a RAM ZX Spectra a Betadisku + 4 virtuálne mechaniky pre Betadisk). Zvuk má jadro v FPGA, ľudskú formu robí DAC (alebo R-2R mostík), obraz je generovaný tiež vnútri FPGA, do analógovej formy je pretvorený R-2R mostíkom a môžete ho odoberať cez VGA, S-VIDEO a CVBS. K dispozícii je USB port a dokonca aj dva porty na joysticky. Ako odkladacie médium slúži SD karta. Jeho autorom je SYD z Kyjeva a vymyslel ho veľmi dobre, pretože je to vlastne jednoduchý vývojový kit a tým ako je univerzálne, by mohlo slúžiť ako základňa pre rôzne ďalšie retro počítače, napr. CPC, MSX, či SAM. SYD však dodal len obsah, ktorý hardvérovo “emuluje” ZX Spectrum a jeho klony, dvere sú však otvorené a nič nebráni vzniku iných “emulárorov”.

Je to malá šikovná doska, ktorej k životu stačí ľubovoľný 5V/1A adaptér. Čo ma prekvapilo, tak Speccy2010 nemá na sebe žiadnu ochranu proti rázom zo zdroja, či proti prepólovaniu, takže sme si dovolili v SinDiKate pridať jeden transil, ako základnú ochranu, takže už je násobne ťažšie ho odpáliť. Krabičku, do ktorej to montoval SYD, sa mi u nás nepodarilo zohnať, ale v GME som zohnal inú, do ktorej sa to po miernych úpravách vošlo a stále to vyzerá pekne (viď foto). Veľkosťou je takmer predurčené na cesty a hodí sa hlavne na zrazy.


Samotné ZX Spectrum (či skôr Pentagon) je realizované tak, že kompletná logika, CPU aj YM je v FPGA, periférie, ovládací program a boot sú v ARMe. Obsah FPGA je napísaný vo VHDL, základ pochádza z OpenCores (T80, YM2149), ale je mierne modifikovaný. Logika Pentagona je napísaná od nuly. Periférie a hlavný program v ARMe je rovnako zo SYDovho pera. Bootovací proces po zapnutí funguje tak, že bootloader v ARMe nahrá z SD karty do FPGA konfiguráciu, do RAM natiahne ROMky, ich oblasť zamkne a odovzdá riadenie hlavnému programu. Z pohľadu užívateľa to po naštartovaní vyzerá ako emulátor z PC. File/Disk menu, hex editor a nastavenia sú z pohľadu ZX Spectra transparentné, tak ako v softvérovom emulátore, takže napríklad časovanie, rozloženie kanálov YM, port Covoxu a podobne idú meniť doslova za jazdy. Reálne sa to ale chová ako fyzický stroj.

Čo sa týka možností samotnej “emulácie”, tak tie sú bohaté. Speccy2010 zvláda počítače Pentagon 128/1024, Scorpion 256, ZX Spectrum 48k, ZX Spectrum 128k a to vrátanie časovania! Rovnako zvukové možnosti sú bohaté – Speccy2010 zvláda nielen obyčajný beeper a YM, ale aj Turbosound, čiže 2xYM, pričom rozloženie kanálov je možné ľubovoľne meniť a to aj za jazdy. Dokonca je tam aj Covox z Pentagona, takže napríklad demo Scroller si môžete vychutnať v plnej paráde.

Ani v podpore súborov Speccy2010 nijako nezaostáva. Dokáže bez obmedzenia pracovať so súbormi TRD/SCL/FDI, radič WD1793 v ARMe je spravený tak dobre, že v spolupráci s dodávaným TRDOSom aj problematické demá ako PowerUp, ReFresh, či Stellar Contour bežia bez zaváhania. Nechýba podpora TAP a TZX, bohužiaľ je nedotiahnutá, takže Speccy2010 nevie do TAP zapisovať a chýba aj flashload, takže nahrávanie trvá rovnako dlho ako z pásky. Ako príjemný bonus sa však javí plná podpora súborov SNA.

Nesmiem zabudnúť ani na ďalšie drobnosti, ako je pre rusov nevynutné turbo (3.5/7/14/28MHz), podpora myši, kde sa dokonca dajú swapovať tlačítka, či bohatá konfigurácia joystickov. Nechýba RTC zálohované batériou. Páči sa mi aj možnosť voľby aspect ratia pre obraz, voliteľný font užívateľského menu, ale trocha zbytočné sa mi javia režimy 60Hz a 75Hz, keďže po ich zapnutí sa síce dokážete pripojiť k VGA monitorom, ktoré základných 50Hz nezvládajú, ale pri tom sa zmení celá časová základňa, takže “emulácia” je priamo úmerne urýchlená a tým pádom prakticky nepoužiteľná. Prekvapilo ma aj úplne absentujúce NMI.

Konfiguračné menu:

Práca so Speccy2010 je jednoduchá. Po zapnutí sa naštartuje ROM, ktorá má názov system.rom – v reále tam SYD dodáva GLUK reset service, ktoré je ale tak hnusné, že sa nedá používať. Ak tento súbor chýba, tak Speccy2010 naštartuje do klasického 128 menu z Pentagona. V podstate si tam môžete podhodiť ľubovoľné ROM, pretože sú voľne dostupné na SD karte v adresári roms. Následne si cez súborové menu zvolíte ľubovoľné TRD/SCL/FDI/SNA/TAP/TZX a potvrdíte ho enterom. Ak sa jedná o obraz diskety, Speccy2010 si ho automaticky vloži do virtuálnej mechaniky A: a ak sa tam nachádza boot.$, rovno ho spustí, inak odovzdá riadenie TRDOSu. SNA súbor sa natiahne do pamäte a spustí sa, ak ide o TAP/TZX je potrebné ešte vložiť obligátne LOAD”” a klávesou “+” spustiť virtuálny magnetofón (zastavuje sa klávesou “-“).

Súborové menu však nie je len obyčajný selector, ale dokáže robiť so súbormi aj jednoduché operácie, ako je kopírovanie a mazanie, vytváranie prázdnych TRD obrazov a nechýba ani funkcia view. K dispozícii je aj jednoduché diskové menu, kde je možné povoliť a zakázať zápis na virtuálnych mechanikách, prípadne odpojiť namountované obrazy diskiet od virtuálnych mechaník.

Súborové menu:

Disk menu:

Ako som už naznačil, nechýba ani jednoduchý hex editor, ktorý okrem zmeny hodnoty na aktuálnej pozícii, umožňuje aj vykonanie inštrukcie na aktuálnej pozícii, takže núdzovo sa dá použiť aj na ladenie, či úpravu programov. SYD myslel aj na HELP menu, kde je stručný popis ovládania, dodal ho ale v ruštine, tak som si dovolil ho preložiť. Ak na to nezabudnem, inkriminovaný súbor vystavím dodatočne buď tu, alebo na mojom webe. Prípadne ma môžete skontaktovať, pošlem vám ho mailom.

Help:

Hex editor:

Ešte sa na chvíľu vrátim k časovaniu. Pristupoval som k nemu skepticky, ale prax dokázala to čo tvrdil prospekt. Musím uznať, že SYD sa s tým vyhral, pretože som Speccy2010 trápil vo všetkých dostupných režimoch a nenašiel som problém. V ZXS128k režime správne beží dokonca aj naše demo Eklhaft 2, kde je šialený Omegov multikolor a Pokeho hudba z AtariST s indikátormi v borderi, ktoré sa okamžite rozlietajú, ak časovanie nesedí so ZXS128k. Na Speccy2010 sa ani nepohnú, tak ako to má byť. Pre našinca to znamená to, že tým ako je Speccy2010 do ľubovôle konfigurovateľné, v podstate sa dá nastaviť tak, aby sa chovalo hneď po boote ako klasické ZXS128k s pripojeným Betadiskom a do pentagoňáckeho režimu si len odskočíte, ak to vyžaduje nejaké demo, či iný program.

Zdá sa vám, že to všetko vyzerá príliš pekne? Hľadáte nejaký háčik? Máte pravdu. Najväčším problémom je momentálne nedostupnosť hotového Speccy2010. Neosadené dosky sa dajú kúpiť u Nobyho, zohnať súšiastky a poskladať si ho však musíte sami. SYD sa totiž úplne prestal venovať výrobe Speccy2010, takže sa v podstate hotové kúpiť nedá. Niečo plánuje Lotharek, ale ten to zas robí po svojom, vrátane redizajnu dosky, tak neviem čo z toho bude. Smutnou správou je aj fakt, že SYD sa vyflákol aj na softvérovú stránku veci a tak sa napríklad TAP flashloadu už asi nedočkáme. Je to škoda, lebo Speccy2010 je moderná a veľmi sľubná platforma.

Neosadená doska:

Na záver to už len zhrniem odporúčaním. Ak máte možnosť si Speccy2010 zadovážiť, rozhodne tak urobte. Je to rozumne spravený hardvér, s otvoreným projektom, ktorý vám určite urobí radosť. Vojde sa takmer do vrecka a aj keď je vývoj zastavený, v súčasnej forme je to plnohodnotne využiteľný klon a hlavne betadiskárom sadne do ruky ako uliaty. A to by bolo pre dnešok všetko.

Ďalšie pohľady na Speccy2010 v krabičke:

Archív s aktuálnymi binárkami, archív projektu, zdrojáky firmvéru.

2 Comments

  1. Pinky Pinky

    Jako Pane….je to opravdu moooc hezky kus hardware….a ty moznosti,proste genialni vecicka. Moc se mi to libi. Dik za super clanek !!!

  2. p1_p1_p1 p1_p1_p1

    nejaky novejsi FW do speccy 2010 s romkou ze 128ky?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *