Press "Enter" to skip to content

Recept: hubový kubo

Fantastické staročeské jedlo, ktoré sa v niektorých lokalitách podáva na Štedrý večer. U nás doma sme si ho obľúbili pre jeho jednoduchosť a rýchlu prípravu.

Tento recept je chronicky známy a dá sa ľahko nájsť, napriek tomu som sa rozhodol, že ho napíšem tiež, lebo sa mi osvedčil tento mierne modifikovaný postup. Čo budete potrebovať? Zhruba na tri porcie si prichystajte:

  • 200g jačmenných krúpov (plný hrnček)
  • dve cibule
  • dva-tri strúčiky cesnaku
  • okolo 200-250g hnedých šampiňónov
  • za hrsť sušených hríbov
  • majorán, mletá rasca, mleté čierne korenie, soľ
  • bravčová masť, trocha masla
  • Sušené hríby zalejte pol litrom vriacej vody a nechajte ich 15 minút zmäknúť. Jednu cibuľu nakrájajte na drobno, v menšom hrnci ju spražte na troche masti, pridajte vodou opláchnuté krúpy a minútku-dve ich popražte. Potom ich zalejte vodou (dva-dva a pol hrnčeka), posoľte a na miernom ohni uvarte. Nie úplne do mäkka, stačí cca 25 minút. Keď sú uvarené scedťe z nich zbytok vody.

    Kým sa varia krúpy, nakrájajte na drobno druhú cibuľu a šampiňóny. Zmäknuté sušené hríby si tiež nakrájajte na drobno, vodu z nich si nechajte na podliatie. Na veľkej panvici na masti opražte do zlatista cibuľu, pridajte všetky huby, okoreňte mletým čiernym korením, mletou rascou a posoľte. Keď pustia vodu, podlejte vodou zo sušených húb a poduste cca 20 minút. Ak treba, podlievajte tak, aby ste mali stále trocha “šťavy”. Potom pridajte krúpy, roztlačený cesnak a za hrsť majoránu, dobre premiešajte a nechajte spolu podusiť ďalších 5 minút. Prípadne dosoľte a pridajte koreniny. Zmes by mala byť stále krémovitá, lebo ju budeme ešte zapekať, takže sa nebojte pridať trocha vody ak nie je.

    Medzitým si vyhrejte rúru na 220 stupňov. Potom do zmesi zamiešajte plátok masla, preložte ju do masťou vymastenej zapekacej misky (alebo jenského skla), a dajte ju nezakrytú zapiecť na cca 20-25 minút. Voľte skôr menšiu, ale vyššiu misku, aby ste mohli spraviť hrubú vrstvu. Po zapečení by mala byť na vrchu jemná krusta, ale vnútri by zmes mala byť stále krémová. A to je celé.

    Podávajte to horúce, lebo to rýchlo chladne. Hodí sa k tomu kyslá kapusta, čalamáda, alebo si na vrch nastrúhajte neúdený syr čedarového typu. Dobrú chuť!

    Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *