Press "Enter" to skip to content

Gumák 128k II

Pred desiatimi rokmi som testoval v Gumáku úpravu na 128k od Ziloga. Neskôr som ich postavil ešte niekoľko a potom o ňu záujem upadol. Teraz, po tých rokoch, sa objavil záujemca z Fínska a ja som sa odhodlal mu tú úpravu zrealizovať.

Ako obyčajne, narazil som na zádrheľ, ale aspoň zasa vznikol článok 🙂 Ale poďme poporiadku. Olli ma oslovil mailom a po niekoľkých upresňujúcich otázkach sme sa dohodli. Musím ho pochváliť, lebo pacienta na úpravu mi poslal nepriestrelne zabaleného. Prišiel bez ujmy asi po týždni, čo ma celkom prekvapilo, pretože väčšinou mi takéto menšie zahraničné zásielky chodia riadne otrieskané.

Staré pamäte vybrané.

Tentokrát to bolo ZX Spectrum issue2, v ktorom som zástavbu úpravy nemal overenú a tak ma celkom zaujímalo, ako to dopadne. Nebudem vás zaťažovať nudným postupom prác. Ostatne som o tom už písal, takže koho to zaujíma, môže si o tom prečítať TU, alebo TU, prípadne TU. Každopádne úprava prebehla bez väčších obtiaží, problém vyskočil až pri jej testovaní.

Čo musím spomenúť je, že sa mi páči, že issue2 má chladič na boku, takže GAL a 74LS174 sa dali dať na malý prídavný plošáčik, ktorý sa vošiel do priestoru, kde majú dosky issue3-6 chladič (viď fotky). Nebolo treba úpravu zastavať bordelóznym spôsobom, aký môžete vidieť v minulom článku o úprave Gumáka.

Nové pamäte osadené, zatiaľ bez logiky.

Keď som to teda mal celé zadrôtované do dosky, zobral som ROM modul, kde mám diag ROMky a poďho otestovať funkčnosť. Samozrejme som sa tešil presne dovtedy, čo mi Alfordova diag ROM označila banku č.4 (20) ako zlú a vyhodila chybu PCF/ASICu. Potvrdila mi to aj diag ROM od Phila Rustona, ktorá síce nevie odhaliť chybu v adresovaní, ale nespoľahlivú RAM ohlási.

Po bližšom laborovaní s Philovou diag ROM som prišiel na to, že po každom spustení dostanem iný zoznam chýb a aj to sa objavujú len od adresy #F000 vyššie. Výmena RAM nepomáhala, takže problém bol jednoznačne v adresách. Viackrát som skontroloval zapojenie, premeral zdravie zberníc, skúšal aj iný typ DRAMiek, proste trápil som sa s tým do pol druhej do rána a na nič som neprišiel.

Na ďalší deň som som symptómy opísal autorovi úpravy (Pavel Cimbál, aka Zilog) a ten ma okamžite nasmeroval na generovanie signálu /CAS pre hornú časť pamäte. V obvode, kde sa /CAS tvaruje je aj RC článok. Issue2 v ňom má 100pF kondenzátor, avšak podľa mojich zistení to nestačí a /CAS prichádza skôr ako treba, takže sa adresy neustália. U Sinclaira o tom vedeli, pretože od Issue3 už tam je 180pF. Presne toto aj bola príčina problémov po úprave.

Hotová a otestovaná úprava.

Lokalizoval som C64, ktorý to má na svedomí, osadil som tam 150pF a problémy sa okamžite vytratili. Nechal som trápiť RAM testami vyše hodiny a chyba už sa neprejavila, takže tých 150pF považujem za stabilné riešenie. Kto máte hoci aj neupravené Issue2, neuškodí to vymeniť aj preventívne, pretože tých 100pF môže spôsobovať nestabilitu.

Na záver ešte dodám, že úprava krásne chodí aj so starým typom uly 6C001E-5, čo ma veľmi teší, pretože doteraz som nemal možnosť to s ňou vyskúšať. Ak túto úpravu na 128k zvažujete, je to dobrá voľba.

One Comment

  1. Kdyby jsi mi napsal, potvrdil bych ti, ze za vsechny problemy muze C64 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *